Πεντανόστιμοι λαχανοντολμάδες με τόνο!

Λαχταριστοί και χορταστικοί λαχανοντολμάδες με λίγες θερμίδες!

Πεντανόστιμοι λαχανοντολμάδες με τόνο!

Από τα πιο αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας, εύκολο στο μαγείρεμα, πλούσιο όμως σε γεύση!

Υλικά:
1 μεγάλο λάχανο ή δύο μέτρια (μαλακό, όχι σκληρό)
½ κιλό ρύζι για γεμιστά
250 γραμ. τόνο σε κονσέρβα
4-5 κρεμμύδια ξερά
200 γραμ. λάδι
6 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικώς)
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊντανό
5 φύλλα δυόσμου
Πιπέρι, αλάτι ψιλό και χοντρό

Για τη σάλτσα:
1 λίτρο γάλα και λίγο ζωμό από τους λαχανοντολμάδες
1-2 κουταλιές της σούπας αλεύρι μαλακό
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κεσέ γιαούρτι
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση να είναι έτοιμη για χρήση.

Για τη γέμιση: τρίβουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη και το ρίχνουμε στο τηγάνι όπου ήδη έχουμε ρίξει το λάδι και έχει κάψει. Ρίχνουμε το αλάτι για να μαραθεί το κρεμμύδι.

Κατόπιν ρίχνουμε το ρύζι, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το σκόρδο ψιλοκομμένο, τον δυόσμο, το πιπέρι τριμμένο και τον τόνο κομμένο σε λεπτές ίνες. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά αρκετά ώστε να πιει το ρύζι όλο το λάδι.

Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει. Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου και τα πετάμε. Κατόπιν μπήγουμε ένα κοφτερό μαχαίρι δίπλα στο κοτσάνι και το φέρνουμε λοξά γύρω γύρω ώστε να αφαιρεθεί το κοτσάνι βαθιά μέχρι την καρδιά.

Όταν βράσει το νερό, ρίχνουμε το λάχανο με την τρύπα προς τα κάτω. Όταν μαραθεί αρκετά το βγάζουμε, το τοποθετούμε σε ένα ταψί με την τρύπα προς τα επάνω και ανοίγουμε τα φύλλα με τη σειρά. Αφαιρούμε γα χοντρά μέρη και τα κόβουμε στα δυο.

Αρχίζουμε να τυλίγουμε τους ντολμάδες. Σε ανοιχτή χύτρα (ταβά) στρώνουμε από κάτω λαχανόφυλλα. Τοποθετούμε τους ντολμάδες σε δυο στρώσεις και σκεπάζουμε πάλι με λαχανόφυλλα. Ρίχνουμε ζεματιστό νερό όσο να σκεπαστούν όλα και λίγο αλάτι χοντρό. Βάζουμε ένα μεγάλο πιάτο από πάνω ανάστροφα και σκεπάζουμε τη χύτρα. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου ¾ της ώρας.

Για τη σάλτσα: λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε ώσπου να ροδίσει λίγο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το γάλα λίγο λίγο (το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό, ούτε κρύο, ούτε καυτό).

Βάζουμε πάλι σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να βράσει και να πήξει λίγο. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και την ανακατεύουμε με το γιαούρτι, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.

Αφαιρούμε από τη χύτρα τα λαχανόφυλλα που σκέπαζαν τους ντολμάδες και τοποθετούμε με προσοχή σε πιατέλα, τους πάνω κάτω και τους κάτω επάνω. Περιχύνουμε με τη σάλτσα μας και γαρνίρουμε με λίγο μαϊντανό και πιπεράκι.

Tip: αν θέλουμε τη σάλτσα μας νηστήσιμη, αντί για γάλα και γιαούρτι, χρησιμοποιούμε σκέτο το ζουμί από τους ντολμάδες και το ανακατεύουμε με 1 κουταλιά της σούπας νισεστέ ή κορν φλάουρ, λεμόνι και λίγο λάδι.
Οι λαχανοντολμάδες τρώγονται ζεστοί! Απολαύστε τους!

Καλογηρική μαγειρική, αρχιμ. Δοσίθεου.

Διαβάστε επίσης

Close