Διατροφή για υγιή οστά

Πόσο ασβέστιο χρειαζόμαστε καθημερινά;

Διατροφή για υγιή οστά

Κάθε οστό είναι ένας ζωντανός ιστός, που χρειάζεται μια ποικιλία θρεπτικών στοιχείων από τη διατροφή σας, για να διατηρήσει την αντοχή και την ελαστικότητά του.

Τα οστά του ανθρώπινου σκελετού προσφέρουν ένα άκαμπτο πλαίσιο, όπου στηρίζονται οι εκατοντάδες μύες που κινούν τα μέρη του σώματος. Προστατεύουν, επίσης, εσωτερικά όργανα, όπως την καρδιά και τους πνεύμονες.

Τα θρεπτικά στοιχεία, που χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη νέου οστού και την αντικατάσταση του παλαιού, περιλαμβάνουν βιταμίνες Α, C και D και τα μεταλλικά στοιχεία, ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο, φθόριο και χαλκό.

Η οστεοπόρωση εξασθενεί την εσωτερική δομή των οστών, κάνοντάς τα πιο εύθραυστα. Αυξάνει τις πιθανότητες κατάγματος σε μια πτώση, πράγμα που εξηγεί τα συχνά κατάγματα χεριών ή γοφών στους ηλικιωμένους.

Για να προστατεύσετε τα οστά σας από την οστεοπόρωση, πρέπει να δυναμώσετε το σκελετό σας, ενώ είστε νέοι. Ένας καλός τρόπος για να τονώσετε τα οστά σας είναι η συχνή άσκηση και η σωστή διατροφή.

Είναι βασικό να τρώτε τροφές που παρέχουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου. Το σώμα σας χρησιμοποιεί συνεχώς ασβέστιο για πολλές κυτταρικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων η ανάπτυξη και η συντήρηση του ιστού των οστών.

Η καθημερινή σας διατροφή θα πρέπει, κατά συνέπεια, να προσφέρει επαρκείς ποσότητες ασβεστίου. Και μην ξεχνάτε ότι οι γυναίκες, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, θα πρέπει να παίρνουν περισσότερο ασβέστιο.

Πόσο ασβέστιο χρειαζόμαστε
Καθημερινά ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από 1.000 mg ασβεστίου. Oι ανάγκες σε ασβέστιο, βέβαια, αυξάνονται σε ορισμένες φάσεις της ζωής (π.χ. στην εφηβεία, την εγκυμοσύνη, τη γαλουχία, μετά τα 65), αλλά κατά μέσο όρο οι τρεις μερίδες γαλακτοκομικών (ένα ποτήρι γάλα, ένα γιαούρτι και ένα κομμάτι κίτρινο τυρί) επαρκούν για να μας τροφοδοτήσουν καθημερινά με τα 1.000 mg ασβεστίου που έχουμε ανάγκη.

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα (ιδιαίτερα τα κίτρινα τυριά, που είναι πολύ πλουσιότερα σε ασβέστιο από τη φέτα), ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα (σαρδέλες, γαύρος κλπ.), σολομός, τόνος, πράσινα λαχανικά κυρίως σπανάκι, εσπεριδοειδή, καρύδια, σουσάμι, ξερά φασόλια και μπιζέλια περιέχουν όλα ασβέστιο.

Το αποβουτυρωμένο ή ημιαποβουτυρωμένο γάλα περιέχει την ίδια ποσότητα ασβεστίου με το πλήρες γάλα, αλλά λιγότερο λίπος.

Oρισμένα τρόφιμα, όπως η σοκολάτα, το κακάο, αλλά και το σπανάκι και τα γογγύλια, περιέχουν οξαλικά οξέα, που παρεμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Φυσικά, αυτό συμβαίνει όταν τα παραπάνω τρόφιμα υπερκαταναλώνονται. Δεν υπάρχει πρόβλημα, λοιπόν, αν θέλετε να βάλετε μία κουταλιά κακάο στο γάλα σας ή να φάτε μία μικρή σοκολάτα.

Τέλος, ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού μπορεί να μην περιέχει ασβέστιο και βιταμίνη D άμεσα όπως τα παραπάνω, αλλά έρευνες έχουν δείξει πως το ασκορβικό οξύ που περιέχουν τα πορτοκάλια βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό μας. Εξάλλου τα πορτοκάλια θα αποτελούν πάντα το σουπερ ενισχυμένο φρουτοποτό με τα πολλή οφέλη.

 

Ζωή & Υγεία, Dr. Stephen Carroll

Διαβάστε επίσης

Close